Historiken bakom Torparn


Torparn
"Ett unikum! En kombination av ett orginal och en
vågad entreprenör! Lyhörd för folks önskningar som
han lyckas tillfredställa med mycket enkla medel.
Så kan man säkert beskriva Sture 'Torparn' Brorson
i Homna utanför Edsbyn."
 - Citat från Mats Ivarsson

Torparn, 50 år med hästar - Hur allt började

Redan som liten fick jag växa upp med hästar och livet på gården, och som 13 åring började jag hjälpa till och jobbade med hästkörning i skogen åt min far. Men det var inte lätt för mig som en mörkrädd kille att bo ensam i en koja i skogen. Så det blev några turer på cykel hem till mamma. Några år senare blev jag företagare i skogsbranschen och hade sju-åtta hästar.

Framåt 60-talet fick jag ett erbjudande om att köpa ett jordbruk i Homna, då var det bara att sadla om och bli mjölk bonde, detta övergick så småningom till ekologisk odling, utegrisar och köttdjur.

I början av 1990-talet ringe läraren Christer Stenberg och frågade om det gick att låna en häst med vagn för att göra en utflyckt med familjen. Så Christer fru gjorde då ett kapell så att vagnen skulle se ut som en riktig prärievagn. Efter utflykten lämnades kapellet hos mig. Strax efter det ringde man från Höghammarskolan och undrade om jag kunde ställa upp och skjutsa lärare och elever. Det är så det har börjat och sedan bara rullat på med full snurr. Vi har sedan utvecklat med turer, utflyktsmål, förtäring och underhållning.